Szavazás

Látogató számláló

0
0
3
2
7
9
6

Naposkert-blog

2017.09.03. Laboratórium is kimutatta: Hamis a kínai méz!

Több, Magyarországon forgalmazott mézet vizsgáltatott be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. A vizsgálatok során jó néhány mintában hamis, kínai mézet mutattak ki a szakértők. Az OMME a Méhészeti Nemzeti Program keretében évente több száz mézmintát ellenőriztet laboratóriumi vizsgálatokkal. Az egyik brémai mézlaboratórium a Magyarországról származott európai uniós és nem uniós mézkeverék közül öt mintában mutatta ki a hamis kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült. – írja az MTI. 

            

A méhészeti egyesület nagy reményeket fűz egy nemrégiben akkreditált mágneses magrezonancia vizsgálathoz (NMR), mely a méz több mint harminc összetevőjének vizsgálatát teszi egyszerre lehetővé. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal (autentikus referencia adatbázis), ez alapján választják ki a hamis mézeket. Az OMME elnökhelyettese szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó, pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.

2017. 08. 13.  Ma egész nap az istápfű nektár gyűjtését ellenőriztem

Megint sikerült összeszednem néhány szúrást. Emlékszem, néhány évvel ezelőtt még indiántáncot jártam a fájdalomtól, most meg rezignáltan tudomásul veszem, hogy ő volt az ügyesebb… Persze, sok köszönet nincs benne, mert elpusztul szegény, úgyhogy mindketten jobban jártunk volna, ha nem történik meg a dolog. Az egyik a bokámat vette célba, a másik a combomat, én meg azon elmélkedem, hogy minden bizonnyal valami hiper-szuper jótékony folyamatokat indít el a méhméreg a szervezetemben, úgyhogy a fullánkokat már ki sem szedem... Bezzeg anno, mikor még csak ismerkedtem a méhekkel – úgy 20-30 szúrást kaptam be néhány másodperc alatt – na, az volt az igazi! Régi szép idők! Emlékszem, az első meglepetés akkor ért, mikor rájöttem, hogy simán át tudják szúrni a méhészkesztyűt. (Na, jó, nem egy világ dőlt össze bennem, de volt egy olyan hamis illúzióm, hogy lehet méhszúrás nélkül is méhészkedni. Hát nem lehet.)

Aztán néhány fölöttébb dühös példány megtalálta az utat a méhészkalap alá, és közvetlenül a szemem előtt tüsténkedett – azért ahhoz már kell idegrendszer, meg hidegvér, hogy szép lassan lehúzd a cipzárt és „elmagyarázd” nekik, hogy kívül tágasabb! Addig nincs gond, amíg nem érzik sarokba szorítva magukat, amíg nem nyomod nagy-nagy ügybuzgalmadban a saját szemedhez, bőrödhöz a hívatlan vendégeket, mert elsősorban szabadulni akarnak a ruha alól, és csak második szándékból szúrnak beléd esetleg egy hatalmasat. De ebben a „sportban” az a szép, hogy nincsenek szigorúan vett játékszabályok. Szóval benne van a pakliban, hogy kapsz egyet így is, úgy is. Egyébként némely kimutatások szerint a méhészek - ki tudja miért? - állítólag öt évvel élnek tovább mint az átlagemberek.                            

          

És most néhány szó az istápfűről: Mézének enyhén mentás illatát annak köszönheti, hogy nyár végén együtt nyílik a mentával, ezért az istápfű mézben kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható a menta is. Előszeretettel fogyasztják a vashiányosok. Jó vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, nyugtató hatású. Hólyaghurut, vesehomok, máj- és epebántalmak kezelésére kiváló, jó hatással van a reumára, köszvényre, ízületi fájdalmakra, szamárhurutra, nehéz havi vérzésre, és csökkenti a vérnyomást is.

                   

Aranyos istápfű.

Milyen furcsa, már ez is csak egy szép emlék... Véget ért a 2017-es napraforgó szezon.

Honlap készítés