Szavazás

Látogató számláló

0
0
3
2
8
0
8

Mézeink

                Ha mézet szeretne vásárolni, hívja az alábbi telefonszámot:

                             06-20-88-626-55

Akácméz. Jelenleg 250gr-os, 500gr-os és 1kg-os kiszerelésben kapható, ára 2000Ft/kg.

Magyarországon a legkedveltebb mézfajta. Világos, sárgászöld színű, kellemes illatú, különleges minőségű, nehezen kristályosodó desszertméz. A hazánkban termelt akácméz különlegessége miatt Hungaricumnak számít. Fogyasztását minden formában (teába, kávéba, vajas kenyérre,stb.) javasoljuk.

         

              

Az akácméz általában enyhén sárgás árnyalatú, ám vannak olyan évjáratok is, amelyekben némi zöldes szín is felfedezhető.

Az akácméznek igen jellegzetes az illata, beleszagolva szinte érezhetjük az akácvirágok magával ragadó aromáját. Megízlelve semmiféle mellékíze nincs. Csak színtiszta akác, és semmi más!

Az akácméz az egyediségét egyértelműen ennek a különleges aromájának köszönheti. Rendkívül édes ízű, alacsony savtartalommal rendelkező méztípus.

Az akácméz kiválóan meg tudja őrizni az állagát akár éveken keresztül is, hiszen gyümölcscukortartalma igen magas a többi mézhez képest. Világviszonylatban  az akácméz besorolható a három legkevésbé kristályosodó fajtaméz közé. Nem véletlen tehát az sem, hogy világszerte az egyik legkeresettebb mézfajtának számít. Kiváló édesítő képessége pedig még tovább növeli a hihetetlenül nagy népszerűségét.

Az akácméz hatásai

Az akácméz hatásai sem elhanyagolhatóak a kiváló íze és állaga mellett. Májbetegségben szenvedő személyek számára kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra. A máj regenerálásán túl az akácméz gyógyhatása kiterjed a gyomorsav túltengésre is, hiszen jóval alacsonyabb savtartalommal rendelkezik a többi fajtához képest.

Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre a benne található nagy mennyiségű robininnek és akacinnek köszönhetően. Sőt, az akácméz hatásai közé sorolhatjuk azt a pozitív tulajdonságot is, hogy a sportolók izomzatára lazító hatást képes gyakorolni.

Ár: 2000Ft/kg.

                      

Erdei méz. (mézharmat méz) Jelenleg nem kapható!

A mézharmat nem más, mint a fák levelein megbújó levéltetvek, liszteskék, levélbolhák, fedelesszárnyúak és kabócák által előállított, magas cukortartalommal rendelkező kiválasztási termék. Az említett rovarok a nővény levelén található rostcsöveken át szívják magukba a nedvességet, ám akkora nagy mennyiségben, hogy azt nem képesek teljes mértékben magukban tartani. Ezért a felesleges nedvességet mézharmat formájában a levélre választják ki. Ez a különlegesen nagy tisztaságú, magas cukortartalmú anyag mágnesként vonzza magához a méheket, a legyeket és a hangyákat. Tehát a mézharmat nem más, mint a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék.

A méhek ezt az anyagot gyűjtik össze, és szállítják el a kaptárakba. 

Az erdei mézek alapjául szolgál például a tölgy, a juharfa, a jegenyefenyő vagy a lucfenyő levelein fellelhető mézharmat.

Az erdei méz egy lassan kristályosodó méztípus, ám vannak olyan fajtái is, amelyek rendkívül gyorsan kikristályosodnak. Gyorsan kristályosodó típusba tartozik például az a méz, amelynek az előállításához szükséges mézharmatot a pettyes vörösfenyő kéregtetűje hozza létre. 

Milyen jótékony hatásai vannak az erdei méznek?

Az erdei méz gyógyhatása kiemelkedik a többi méztípusé közül. Mivel magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért kifejezetten jó immunerősítő szer. Csodálatos összetételének köszönhetően az erdei méz vizelethajtó, roboráló, általános erősítő, csonterősítő és nyugtató hatással rendelkezik. Nehéz fizikai munka végzése esetén, illetve legyengült immunrendszerű személyeknek kifejezetten ajánlott a rendszeres erdei méz fogyasztása. Az erdei méz remek ellenszere a szamárköhögésnek, illetve a légúti hurutos megbetegedéseknek, ezért megfázás, nátha, torokgyulladás, légcső- és tüdőpanaszok esetén érdemes az antibiotikumos kezelés kiegészítésére alkalmazni. Az erdei méz ajánlott fogyasztási mennyisége általánosságban napi 4-5 evőkanálnyira tehető. Kenyérre kenve, vagy önmagában javallott fogyasztani, sütéshez és főzéshez való felhasználása azonban nem ajánlott. (Erdei mézből - mivel jelenleg nagyon kevés van -  sajnos nem tudunk ingyenes kóstolót küldeni.) Ár: 2500Ft/kg.

 Repceméz. Jelenleg 1kg-os kiszerelésben kapható, ára 1800Ft.

Az egyik legkülönlegesebb fajtamézünk: kellemesen lágy, nőies karakterű méz, ami népszerűségét több tulajdonságának köszönheti. Nagyon gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező mézfajta, rendkívül gyorsan, akár napok alatt kristályosodik, és mivel lúgos kémhatású, érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.repceméz szilárd állapotban krémesen fehér, vagy világossárga színű, folyékonyan pedig középsárga árnyalatú. Nagyon édes mézfajta, repcére emlékeztető enyhe illattal és jellegzetes zamattal. Magas szőlőcukor tartalma miatt különlegesen gyorsan kristályosodik, mégpedig finom szemcsés, apró kristályokkal. Krémes állapotban könnyen kezelhető, kenhető, és amennyiben a kiszerelés a pergetés után közvetlenül megtörténik, a beltartalmi értékei az esetleges későbbi kimelegítések hiányában gyakorlatilag érintetlenül kerülnek a dunsztosüvegbe. Ezek a beltartalmi értékek pedig párjukat ritkítják: a repceméz virágporának nagyon magas tápértéke miatt a méhek például hajlamosak “bezsongani” - sok méhész ennek tulajdonítja a régi mondást, mely szerint “repcések a méhek” (az átlagosnál is aktívabbá, esetenként agresszívvé válnak).A legfontosabbat a repceméz hatásai közül az érzékeny gyomrúak értékelik leginkább: a repceméz lúgos kémhatása miatt egyedüli mézként alkalmas gyomorbántalmak, savasodás kezelésére, lúgosító kúrákhoz pedig mindenki számára ajánlott. A repceméz hatásai közül a fertőtlenítő hatása is közismert: különlegesen értékes beltartalmi jellemzői okán eredményesen használható gyulladáscsökkentőként, de a legyengült szervezet regenerálásában is segítséget nyújthat. Ugyanebből az okból kifolyólagkifolyólag remek immunerősítő is. A kemény fizikai munkát végzők és a sportolók a repceméz jótékony hatásai közül annak energetizáló képességét becsülik legtöbbre, amit magas szőlőcukor tartalmának köszönhet. Az akácmézhez hasonlóan magas vastartalommal bír, így vérszegénység esetén a gyógyhatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen elősegíti a fokozott vérképzést.  

Kereskedelmi forgalomban (boltokban) szinte egyáltalán nem kapható. Ár: 1800Ft/kg.

 

 

          

Honlap készítés